Méregteleníteni pedig kell! Hogy miért?! Mert ha bemegyünk a boltba, bármilyen élelmiszert is veszünk meg, az tele van vegyszerekkel, műanyaggal, adalékokkal, egy csomó olyasmit eszünk meg a párizsival, a finom kenőmájassal, a harsogóan friss fejes salátával, vagy az ígéretes, egészségesnek látszó húsokkal, mire nincs szükségünk... s ez még csak a jobbik eset, mert egy részük nem csupán felesleges, hanem egyenesen ártalmas is szervezetünk számára.
Aki olvasta "A leves hazudik" vagy a "Cenzúrázott egészség", netán a "Cukor blues" c. könyveket, vagy ezek valamelyikét, annak már van némi rálátása arról, milyen bajban vagyunk, mi szegény civilizált, XXI. századi földlakók! Rengeteg méregtelenítő tea- és más lötty van a túlkínálattól roskadozó hazai táplálékkiegészítős piacon. Semmi más teendőnk nincs, mint nagyon alaposan megnézi, hogy MI VAN BENNE, megéri-e az árát, vagy ez a trendi cucc csupán egy átverés! S ha nem értünk hozzá (mert nem vagyunk sem biológusok, sem kémikusok, hát még biokémikusok, de még csak élelmiszeripari szakemberek sem), akkor sincs veszve semmi, vizsgáljuk meg a cég, vagyis az adott termékek referenciáit. Mert ha egy Nobel-díjas rákkutató tudós adja nevét a termékhez referenciaként és teszi le voksát mellette, az valamivel komolyabb, tehát talán kicsit többet nyom a latba, mint egy másik terméket gyártó és forgalmazó cég tulajdonosának hathatós közreműködésével létrehozott Nemzetközi Tudományos Tanács, amelynek elismerését referenciaként hangoztatja! Ez olyan, mintha a cégem mellé az én pénzügyi támogatásommal jönne létre egy szakmai grémium, ami majd a termékeimet fogja isteníteni. Hááát... :-(
Az antioxidáns egy vitamin, provitamin és nyomelem kombinációt tartalmazó táplálékkiegészítő. Az antioxidánsok, mint tudjuk, a szabadgyököket semlegesítő, lekötő mechanizmus részei.
(A szabadgyökök külső elektronhéján páratlan számú elektron van, ezért ezek nagyon reaktívak. Legfontosabbak a molekuláris oxigénből keletkezőgyökök. Ezek a singlet oxigén, a szuperoxid gyök, a peroxid gyök, a hidroxil gyök és a hidrogén peroxid. A szabadgyök reakciók mindig láncreakciók. Egyre több szabadgyök képződik a folyamat során. Végül a molekulán belül keresztkötések jönnek létre, így fontos élettani folyamatokban résztvevő molekulák károsodnak (elsősorban a lipid peroxidáció révén). Ekkor sérülnek a sejthártyák, az enzimek, a DNS, mely a rákkeltő hatás alapja lehet.)
Oxidatív stresszt a következő tényezők okoznak: levegő-szennyezés, vegyi anyagok, ionizáló sugárzás, UV sugárzás, dohányzás, alkoholfogyasztás, hőhatás, fizikai túlterhelés, zsírok fokozott bevitele, táplálékunk csökkent antioxidáns tartalma.
Nem csak a látványos és gyors, idő előtti öregedés, de bizony a daganatképződés mitt sem mindegy, hogy milyen antioxidánsokat fogyasztunk. Ajánlhatom a legjobbat?! :-D |